Kórustalálkozó a Pincesoron

Jelentem, megcsináltuk!

Nagy feladat volt, kicsit féltünk is tőle, de nem sajnáltuk az időt, a pénzt és az energiát, ennek pedig meg is lett az eredménye!

Az immáron másodízben megrendezésre került Radványi kórustalálkozó az idei évben is sikeresen lezajlott. Miért is nagy eredmény ez? Lássuk a statisztikát!

Több mint 200 vendég, köztük több közismert személyiség, öt dalkör, közülük két kórus Szlovákiából, profi zenészek, 14 nyitott pince, és 5 nagy bogrács pörkölt illetve paprikás krumpli, és bor számolatlanul. Nagyjából megdupláztuk a tavalyi számokat, de a pincesor gond nélkül „felitta” a népes sereget.

A készülődés már hetekkel, vagy inkább hónapokkal előtte elkezdődött, amikor is önkormányzati segítséggel megépült a pincesor előtti útszakasz lekövezése. Annyira büszkék voltunk erre az előrelépésre, hogy szinte kötelező volt egy nagyszabású rendezvény keretein belül felavatni. Akkor hát legyen!

A kórustalálkozó névadója Radványi Jóska idén – ha lehet – még nagyobb energiával vetette bele magát a szervezésbe. Sürgött-forgott, intézkedett, telefonált, egyeztetett, és közben persze gondosan nevelgette a borát, amit rövidesen a nagyközönség is meg fog majd kóstolni.

Mi többiek, eközben nagy gondolatokat forgattunk a fejünkben. Ha már ilyen szép utunk van, illene a pincék és az út közötti „társalkodó” sávot is kulturáltabbá tenni! A nagy gondolatokat tettek követték, összeállt a brigád, és beindult az alkotó gépezet!

Tűzifának való akác faanyag beszerzése után lassan formát öltöttek az új padok, majd – a közművek elhelyezése után – talajegyengetés, és a szükséges térkő mennyiség beszerzése következett. Amire az anyag összeállt, már csak 2 hetünk maradt a kórustalálkozóig, és bizony sokan nem fogadtak ránk. De a lendület töretlen maradt, a csapat pedig egyre jobban összekovácsolódott, egyre rutinosabban végeztük a ránk háruló részfeladatokat, sokszor egymást segítve át a csüggedés pillanatain. Többen meglátogattak bennünket a nagy munka közben, kíváncsian mustrálva a fejleményeket, aztán volt olyan is, aki végül beállt közénk, és az alkalmi látogatóból végül hasznos munkaerő lett! Jól haladtunk, az utolsó napokon még néhány virágot is sikerült elhelyezni az elkészült térburkolat környezetébe. Lám ismét egy szép példa, mire képes néhány – de csak néhány (!) – pohár bor, és a mellette folytatott hosszú baráti beszélgetések!

Kissé fáradtan, de a jól végzett munka elégedettségével vártuk a vendégeket május 31-én. Az időjárás hozta a tavalyi formáját, hol napsütés, hol csöpögő eső szórakoztatta a készülődőket, sőt később már a vendégeket is. Idén azért már nem kellett gumicsizmában közlekedni, hisz a pincesorhoz vezető horgas nagyobb részét még előzőleg sikerült vasúti talpfákkal borítani, így mind gyalogosan, mind autóval könnyebben megközelíthető a Szűk Horgas gyöngyszeme.

Gyorsan szaporodott a társaság, köszönhetően a túrabuszokkal csapatosan érkező külhoni vendégsereg népes táborának, akik révén idén már nemzetközivé nőtte ki magát ez a családias rendezvény. Természetesen Polgármester Asszonyunk idén is megtisztelt bennünket a jelenlétével, illetve a környező falvak elöljárói, sőt kórustagként még egy külhoni polgármester is emelte a rendezvény fényét. Sok ismerős köszöntötte egymást a kellemes, Birkás Péter által prezentált tánczenei aláfestés közben, de új találkozásokból is akadt bőven azon a délután. Még – a Baross utcáról sokaknak ismerős – kávés autó is megérkezett a felfrissülésre vágyók kiszolgálására, hogy a fáradtság senkinek ne vehesse el a kedvét a mulatozástól!

A hivatalos program rövid köszöntőkkel indult, majd a Polgármester Asszony, a Kivitelező cég, és az Egyesület képviselői közösen átvágták a kifeszített nemzeti színű szalagot, mellyel hivatalosan is átadták a lekövezett útszakaszt. Miután ily módon eleget tettünk az út felújításával kapcsolatos protokolláris kötelezettségeknek, átadtuk a terepet a dalos torkú vendéginknek.

A kórusok egymás után kényeztették a közönséget csodálatos magyar népdalainkkal, melyek között üdítő újdonság volt a Szlovákiából érkezett csoportok műsora és előadása. A zenerajongó művész embereknek köszönhetően idén még citera és tangóharmonika is felcsendült a völgyben sajátos hangulatot teremtve a zsibongó alapzaj felett. Aki éppen nem énekelt, az pörköltet falatozott, bort kortyolt, vagy beszédbe elegyedett ismerőssel és ismeretlennel egyaránt

A nagy létszám eredményeként idén több kisebb csoport alakult ki egy-egy pince előtt letáborozva, hogy a saját dalaikkal szórakoztassák szűkebb környezetüket, aki pedig inkább táncolni vágyott az válogathatott a filagória alatt koncertező hajatlan művész műsorából.

Lassan már estébe fordultunk, amikor félig meglepetésként Kara Ákos képviselő Úr is megtisztelt bennünket a jelenlétével egy rövid látogatás erejéig. Bár bort semmilyen indokkal nem tudtunk belé diktálni azért a pörköltnek nem állt ellen, így legalább ezen a módon őt is megvendégelhettük.

Engedtessék meg, hogy egy ilyen jeles napon, választott vezetőink jelenlétét az Egyesület munkájának elismeréseként summázzam, és politikai irányvonalaktól mentesen mindannyiunk nevében megköszönjem!

Idén tehát ismét megtelt a völgy zenével, dallal, mosolygó, kipirult emberekkel, és sugárzó, tapintható szeretettel. Nehéz lenne megmagyarázni mire képes a természet, a muzsikaszó, a barátság, és nem utolsó sorban a jó bor eme ritka elegye, de aki jelen volt annak talán nem is kell. Nekünk, helybeli boros gazdáknak egész évben van időnk merengeni a hely varázsán, fontolgatni, honnan ered.. vagy még inkább.. honnan árad az az energia, amit minden arra járó megtapasztal, azonban bevallhatom, még mi sem találtunk rá választ. Annyi azonban bizonyos, ezt a kisugárzást csak a jó emberek érzik. Olyanok, akik meglátják az értékeket, akik tudnak adni, akik előbbre tudják tartani felebarátukat maguknál, akik számára a világ nem zárul be a kertkapuval. Akadnak felénk – szerencsére csak ritkán – bizony olyan látogatók is, akik nagy, csillogó autóikban tévednek fel a tanyánkra, majd szájtátva, de egy szó, vagy akár köszönés nélkül megfordulnak és távoznak. Ők nem értik a helyet, nem az ő közegük, nem tudnak ott viselkedni, és talán meg is ijednek tőle. Nos, azon a szép, bár szeszélyes május végi napon az ilyen emberek elkerültek bennünket. Aki ott volt mosolygott, jól érezte magát, és hiszem, hogy el fog jönni jövőre is!

Lezárva ezt a rövid beszámolót rendhagyó módon álljon itt azoknak a neve, akik a legtöbbet tettek azért, hogy a pincesor méltó körülmények között adhasson otthont 2014-ben a Radványi kórustalálkozónak.

Radványi Jóskának köszönjük, hogy idén is megszervezte ezt a nagyszerű találkozót! Ma nem lenne ilyen szép a pincesor, ha a Német Karcsi (Öreg Hosszi) szakértelme nem irányította volna a munkálatokat, Birkás Feri (Döme) nem tartotta volna rajta a szemét minden apró folyamaton, Borbély István és Szabados Csabi barátunk pedig nem támogatta volna erőfeszítéseinket szakértelmével és eszközeivel!

Köszönjük Nektek Kedves Vendégeink, hogy eljöttetek, hogy énekeltetek, hogy jelenlétetekkel bearanyoztátok azt a napot, és köszönöm Nektek Barátaim, hogy mindezt segítettetek megvalósítani!

Borbaráti Üdvözlettel:

Stuksza Csaba

VN:F [1.9.6_1107]
A csillagokra kattintva osztályozhatsz egytől ötig!
Értékelés: 4.3/5 (6 leadott szavazat)
Kórustalálkozó a Pincesoron, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Nem lehet hozzászólni.

Baráti   közügy

Baráti   Program

Baráti   Kreatív

Baráti   Életképek

 • Gyönyörű Győrújbarát

  Segítsetek összegyűjteni azokat a fotókat, amiket Győrújbarát képeskönyvébe bekerülhetnének. Küldjetek fotót, linket, feltesszük ide. részletek

 • Kipakolás

  Ellátmány jött a szigetre. Töltött ágyúval biztosítja a helyőrség legénysége a kipakolás zavartalanságát. részletek

 • 1. Homokszemben a világ

  Egy homokszemben lásd meg a világot, egy vadvirágban a fénylő eget, egy órában az örökkévalóságot, s tartsd tenyeredben a végtelent. részletek

 • Betlehem

Baráti   Történt

Baráti   Más

Baráti   Íz

 • Pincekultúra Egyesület

  Egy lelkes társaságnak a története, akik a Józan-Völgy Szűk Horgasi részén feltámasztották a hagyományos borászkodás, és pinceművelés hagyományait. részletek

 • Mézeskalács

  Az egyesületi mézeskalácssütéseken az alábbi recept alapján készülnek a finomságok. Most már negyedszer készítettünk ezek szerint két és fél kiló mézből sütit, úgyhogy ki van próbálva 🙂 . részletek

 • Karácsony illata

  Minden évben sok-sok kisgyermek segítségével igazi karácsonyi mézeskalács illatot szoktunk varázsolni az éttermünkben, a Dobos Pub Pizzériában. Vasárnap délután várunk Titeket is részletek

 • Sütőtökös muffin

Egy kategória'; while (have_posts()) { the_post(); $bfa_ata['postcount']++; if (in_category(7)) { $odd_or_even = (($bfa_ata['postcount'] % 2) ? 'odd-post' : 'even-post' ); bfa_center_content($bfa_ata['content_inside_loop']); } } } */?>

A Facebookon olvashatsz a háttérinformációkról, a tervezett írásokról

Hozzászólás minősítés

  Legutóbbi hozzászólások

  • 2011. július 17. vasárnap 21:36 Hegyifiú: Elgondolkodtató, hogy Sarkadnál közelebb nem volt közigazgatási szakember,...
  • 2011. július 17. vasárnap 21:31 Hegyifiú: Miért nem volt június 1-től jegyző? Miért nem volt július 1-től jegyző?...
  • 2011. július 17. vasárnap 21:30 Hegyifiú: Márton Ottilia = Horvath Eva új neve.
  • 2011. július 16. szombat 20:07 Kiaa Katalin: Gratulálok az új jegyzőnek, sok sikert a munkájához.Remélhetőleg a...
  • 2011. július 14. csütörtök 11:20 Szakály Klári: Érdemes a linkre kattintani, amit Márton Ottília rakott ide…...
  • 2011. július 13. szerda 19:35 Márton Ottilia: http://iwiw.hu/DrToth.Istvan
  • 2011. július 13. szerda 16:31 Márton Ottilia: Szeptembertől lesz tehát jegyző! Sikert kívánok Neki!
  • 2011. július 8. péntek 10:53 Kerti Piroska: Gratulálok minden jelenlegi és korábbi „harcosnak”, hogy...
  • 2011. július 8. péntek 07:48 faraksb: Hihi! Jók lettek a képek. Ha jól számolom, a végére 14-en is voltunk ott! Jó...
  • 2011. június 28. kedd 21:59 psz: hu, en nem is tudtam, hgoy van ilyen terv, de en szemely szerint nagoyn orulnek, ha...
  • 2011. június 18. szombat 14:07 Salamon Nóra: Ezek szép tervek, immáron 20-30 éve. Esély a megépülésre ismét a O-val...
  • 2011. június 1. szerda 21:29 Szeli Zalán: Ha jól látom ott fog a 83-asba csatlakozni, ahol a Szentlélek templomnál a...
  • 2011. május 19. csütörtök 18:28 Alonso: Szakály Klárinál az öt pont. De ezt már a baratiblogon is pedzegette valaki,...
  • 2011. május 19. csütörtök 11:59 Szakály Klári: Érdekes… Győrben a színház igazgató választásról is zárt ülésen...
  • 2011. május 18. szerda 18:05 tarcus: No, aki ezek után is azt mondja, hogy nincs mutyi a háttérben, akkor az vagy...
  • 2011. május 18. szerda 14:31 faraksb: Ez a találgatás, információért való kuncsorgás annyira nem méltó, és...
  • 2011. május 18. szerda 13:13 encsé: A háttérben az állhat, hogy ezt a pályázatot egy meghatározott személyre írták...
  • 2011. május 17. kedd 23:49 Szeli Zalán: A kisalfold.hu újságírójának, Szeghalmi Balázsnak sem sikerült többet...
  • 2011. május 17. kedd 15:01 Szakály Klári: Szerintem igenis van létjogosultsága a piacnak, ne hagyjuk elkallódni a...
  • 2011. május 15. vasárnap 11:23 Őri Gyula: http://www.fvm.gov.hu/main.php ?folderID=957&articleID...