Iskolabontás baráti módra

Aki olvassa a Baráti Pontot az már címszavakban tájékozódhatott a régi Nagybaráti iskola körül kialakult vitáról. Adott egy romosnak mondható régi épület. Az épület kétség kívül elhanyagolt állapotban van, hosszan firtathatnánk, hogy erről ki tehet, de az épület további sorsát illetően ez majdnem mindegy. A testületben szokatlan egyetértés alakult ki. Az épületet le kell bontani, felújítása nem gazdaságos. Az épület jelenlegi állapotát tekintve ez indokoltnak tűnhet.

Az iskolához azonban sokan érzelmi szálakkal kötődnek, ide jártak gyerek korukban, értéknek tekintik, megőrzendő értéknek. Összefogás körvonalazódik, hasznosítási ötletek születnek, aláírásgyűjtés szerveződik az épület megmentéséért.

A testület nyilván nem hagyhatja figyelmen kívül a választók egy részének a határozott szándékát, de a többség érdekeit kell szem előtt tartaniuk. Persze akár a körülbelüli számok ismeretében könnyebb lehetne a döntés, de nem ismerünk hivatalos számokat sem a bontás költségeiről, sem a tervzett közpark létesítési költségéről, sem az állagmegóvás, sem pedig a felújítás esetleges kiadásairól. Sem a döntéshez, sem a véleményalkotáshoz nincs elég információnk. Bár a testületi döntés már megszületett.

A Baráti Pont eddig egyoldalúan tájékoztatott, az önkormányzat álláspontját nem adtuk közzé. Erre lehetőséget kínáló levelemre nem érkezett válasz. Ezt nem panaszként mondom, megtapasztaltam, hogy ezt a csatornát, illetve az internet biztosította kommunikációt az Önkormányzat periférikusan kezeli. Tehát vártam, hogy a Baráti Hírmondóban olvashatjuk a hiányzó információkat, de sajnos a héten megjelenő lapban sem találtam erre vonatkozó információt.

Talán el lehetne mondani az érdeklődőknek, hogy a felújításra annyi pénzt kéne költeni, hogy abból Nyúlig lehet járdát építeni, vagy rendbe lehet tenni a Nagybarát központját. Talán el lehetne mondani, hogy ha bármilyen közintézmény lenne a régi iskolából annak fenntartása milyen költségeket róna a falura. Aztán amikor az iskolához ragaszkodók ezt meghallgatnák, akkor kialakíthatnák a véleményüket a kérdést illetően és úgy dönthetnének. Persze ez nem jelentené azt, hogy a véleményük feltétlenül megváltozik.

Rossz politikának tartom a tájékoztatás, a kommunikáció ilyen szintű hanyagolását. Kérdés persze az, hogy a bontás vagy felújítás felmerülő költségeit ismerik-e a döntéshozók? Ha ezek nem ismertek, akkor állíthatjuk-e, hogy a testület döntése megalapozatlan volt?

Érzelmi vagy racionális alapon fog-e eldőlni az iskola sorsa?

Szerint a legkényelmesebb úton fogunk járni, ami mindenki számára a legrosszabb, az iskola állni fog, de tovább romlik az állapota.

VN:F [1.9.6_1107]
A csillagokra kattintva osztályozhatsz egytől ötig!
Értékelés: 5.0/5 (11 leadott szavazat)
Iskolabontás baráti módra, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

1 hozzászólás: Iskolabontás baráti módra

  • Őri Gyula

    1./ Nagybaráti iskola
    – A csatornázás idején részben a kivitelező raktára volt.
    -Utána, és azóta is raktár, csekély időszakban bérelték is.
    -2004-ben az ÖK felkérésére, mint képviselő, felmértem a házat, javaslatot tettem a lehetséges hasznosításra:
    – az épület 510 m2 hasznos alapterületű, szerkezetilag ép – nem romos most sem!
    – az, hogy úgy néz ki mert mállik a vakolat, betörték az ablakait, korhadnak a nyílászárók – csak az elhanyagoltság jele!
    – 2004-ben azt javasoltam, hogy kapják meg a házat a civilek – civilháznak, helytörténeti kiállításnak, öregek napközijének.
    – A bontás ostobaságát mindenki belátta, de a közcélú hasznosításra nem volt többségi akarat. Maradt a kisjavítás elrendelése (tető).
    – A javaslatomhoz készített költségvetések (alsó minimumm összeg br. 15 mFt, felső minimum összeg 23 mFt volt, utóbbi már hőszigetelt épületre és nyílászárókra). Akkor még megvolt az épület fűtési rendszere, a carborobot kazánnal együtt.
    -A 2006-ban kezdődött ciklusban csak variák voltak, mert a régi hivatal-pártház épületét kellett előbb hasznosítani. Abból lett 2007-ben Civilház, hivatal nélkül. A hivatal azóta is a művelődési házunk könyvtár, videotéka, teleház, szakköri szobák helyét foglalja. Uralkodó pozíciót tölt be szolgáló helyett.
    – Az épületre az évi pár tízezer forintos állagmegóvó javítást is hanyagolták
    – Hangsúlyozom, hogy az épület nem romos, csak elhanyagolt. Ugyanúgy, mint a Kultúrházunk volt 2002-ben, a sportcsarnok mellett. Irma azt is bontatni akarta, civil összefogással tudtuk megakadályozni!
    – Most az épület szerkezetileg ér 20-30 mFt-ot, ezt kell megőrizni az utókornak. Az egyre gyarapodó településnek szüksége lesz rá!
    – A hagyomány- és értékőrzés a közösség érdeke.

    2./ A Tájház ügyét is belekeverik a nagybaráti iskola kérdédeibe – semmi közük egymáshoz:
    – A tájházunk védett műemlék, magántulajdonban van. Több, mint kétszáz éves nádfedeles lakóház. Átalakítani nem lehet, komfortossá nem tehető, csak tájháznak alkalmas.
    -1990 után Fülöp Imre polgármestersége idején az ÖK megállapodott a tulajdonossal, hogy közösen működtetik a házat. Az ÖK részmunkaidős gondnokot biztosított, aki kertet gondozott, takarított, fogadta a látogatókat, stb. A házzal együtt vigyázza a falu több száz darabos néprajzi gyűjteményét is.
    -Ezt a megállapodást az elmúlt ciklusban (2009-10) az ÖK egyoldalúan és utólag felrúgta, „spórolt”…
    – A gondnok díját utólag (perelték!), csak ki kellett fizetni – az a 750 eFt, amit 2010-ben az ÖK a házra fordított.
    – A gondnok nélkül maradt ház ügyében Fülöp Lajosné tulajdonos és a Patrióta Egyesület lépett szövetségre. Szerződést kötöttek arra, hogy az egyesület aktivistái lépnek a gondnok helyére, társadalmi munkában. A tulajdonossal közösen teremtik elő a fenntartás és felújítás költségeit, saját részből, adományokból, pályázatokból, stb. A házat közösségi rendezvényekre használhatják.
    – 2010. május elsejétől így működik a ház. Az eltelt másfél évben kijavíttatuk a bedőlt falat, a tapasztást. Meszeltünk füvet nyírtunk. A főépület nádfedését felújítottuk. Az épületre br. 3,1 mFt-ot költöttünk, zömében a tulajdonos pénzéből! Az ÖK a 2010-es költségvetéséből 300 eFt-ot adott az egyesületnek.
    – A tulajdonos már két ciklus óta bejelentette az ÖK-nak, hogy szeretné, ha atájházat megvennék tőle, mert az a falunak érték, nem magántulajdon kategória.
    -A vételár jelenleg 18 mFt lenne. Az elmúlt ciklusban 8 mFt-ot adtunk volna érte. Komolytalan ajánlat volt, értékbecslésre hivatkozva. Egy értékbecslés nem ér semmit, még három sem. A nyáron hirdettek, a válság közepén ugyanebben az utcában 15 mFt-ért telket, mert a falu legdrágább utcájában van a Tájház (központi helyen). A hagyomány és a műemléki védelem is érték. A mai Kisalföldben olvastam a szili tájházról. A kis költségvetésű település hozzánk képest a 10-20 szorosát áldozza a tájházára, mint mi, a megye leg…-jei!
    – A tájházunk megmenekült az összeborulástól, sőt. Igazolva, hogy a tuladonos nem az összedőlést várja, nem spekulál az ÖK kárára. Arra várnak most már közösen a civilekkel, hogy olyan polgármesterünk és önkormányzatunk legyen, akik az értéket nem csak pénzben mérik és nem nézik hülyének a polgárokat.

    VA:F [1.9.6_1107]
    Értékelés: 4.7/5 (13 leadott szavazat)

Baráti   közügy

Baráti   Program

Baráti   Kreatív

Baráti   Életképek

  • Gyönyörű Győrújbarát

    Segítsetek összegyűjteni azokat a fotókat, amiket Győrújbarát képeskönyvébe bekerülhetnének. Küldjetek fotót, linket, feltesszük ide. részletek

  • Kipakolás

    Ellátmány jött a szigetre. Töltött ágyúval biztosítja a helyőrség legénysége a kipakolás zavartalanságát. részletek

  • 1. Homokszemben a világ

    Egy homokszemben lásd meg a világot, egy vadvirágban a fénylő eget, egy órában az örökkévalóságot, s tartsd tenyeredben a végtelent. részletek

  • Betlehem

Baráti   Történt

Baráti   Más

Baráti   Íz

  • Pincekultúra Egyesület

    Egy lelkes társaságnak a története, akik a Józan-Völgy Szűk Horgasi részén feltámasztották a hagyományos borászkodás, és pinceművelés hagyományait. részletek

  • Mézeskalács

    Az egyesületi mézeskalácssütéseken az alábbi recept alapján készülnek a finomságok. Most már negyedszer készítettünk ezek szerint két és fél kiló mézből sütit, úgyhogy ki van próbálva 🙂 . részletek

  • Karácsony illata

    Minden évben sok-sok kisgyermek segítségével igazi karácsonyi mézeskalács illatot szoktunk varázsolni az éttermünkben, a Dobos Pub Pizzériában. Vasárnap délután várunk Titeket is részletek

  • Sütőtökös muffin

Egy kategória'; while (have_posts()) { the_post(); $bfa_ata['postcount']++; if (in_category(7)) { $odd_or_even = (($bfa_ata['postcount'] % 2) ? 'odd-post' : 'even-post' ); bfa_center_content($bfa_ata['content_inside_loop']); } } } */?>

A Facebookon olvashatsz a háttérinformációkról, a tervezett írásokról

Hozzászólás minősítés

Legutóbbi hozzászólások

  • 2011. július 17. vasárnap 21:36 Hegyifiú: Elgondolkodtató, hogy Sarkadnál közelebb nem volt közigazgatási szakember,...
  • 2011. július 17. vasárnap 21:31 Hegyifiú: Miért nem volt június 1-től jegyző? Miért nem volt július 1-től jegyző?...
  • 2011. július 17. vasárnap 21:30 Hegyifiú: Márton Ottilia = Horvath Eva új neve.
  • 2011. július 16. szombat 20:07 Kiaa Katalin: Gratulálok az új jegyzőnek, sok sikert a munkájához.Remélhetőleg a...
  • 2011. július 14. csütörtök 11:20 Szakály Klári: Érdemes a linkre kattintani, amit Márton Ottília rakott ide…...
  • 2011. július 13. szerda 19:35 Márton Ottilia: http://iwiw.hu/DrToth.Istvan
  • 2011. július 13. szerda 16:31 Márton Ottilia: Szeptembertől lesz tehát jegyző! Sikert kívánok Neki!
  • 2011. július 8. péntek 10:53 Kerti Piroska: Gratulálok minden jelenlegi és korábbi „harcosnak”, hogy...
  • 2011. július 8. péntek 07:48 faraksb: Hihi! Jók lettek a képek. Ha jól számolom, a végére 14-en is voltunk ott! Jó...
  • 2011. június 28. kedd 21:59 psz: hu, en nem is tudtam, hgoy van ilyen terv, de en szemely szerint nagoyn orulnek, ha...
  • 2011. június 18. szombat 14:07 Salamon Nóra: Ezek szép tervek, immáron 20-30 éve. Esély a megépülésre ismét a O-val...
  • 2011. június 1. szerda 21:29 Szeli Zalán: Ha jól látom ott fog a 83-asba csatlakozni, ahol a Szentlélek templomnál a...
  • 2011. május 19. csütörtök 18:28 Alonso: Szakály Klárinál az öt pont. De ezt már a baratiblogon is pedzegette valaki,...
  • 2011. május 19. csütörtök 11:59 Szakály Klári: Érdekes… Győrben a színház igazgató választásról is zárt ülésen...
  • 2011. május 18. szerda 18:05 tarcus: No, aki ezek után is azt mondja, hogy nincs mutyi a háttérben, akkor az vagy...
  • 2011. május 18. szerda 14:31 faraksb: Ez a találgatás, információért való kuncsorgás annyira nem méltó, és...
  • 2011. május 18. szerda 13:13 encsé: A háttérben az állhat, hogy ezt a pályázatot egy meghatározott személyre írták...
  • 2011. május 17. kedd 23:49 Szeli Zalán: A kisalfold.hu újságírójának, Szeghalmi Balázsnak sem sikerült többet...
  • 2011. május 17. kedd 15:01 Szakály Klári: Szerintem igenis van létjogosultsága a piacnak, ne hagyjuk elkallódni a...
  • 2011. május 15. vasárnap 11:23 Őri Gyula: http://www.fvm.gov.hu/main.php ?folderID=957&articleID...