Szociális alapellátást indít a Győrújbaráti Evangélikus Egyházközség

Mint arról már több fórumon is tájékoztatást nyújtottunk a Győrújbaráti Evangélikus Egyházközség 2011 tavaszán beindítja Házi segítségnyújtó szolgálatát.

Az indulás kezdeti lépésein már túl vagyunk, megvizsgáltuk a szociális alapszolgáltatások jogszabályi és szakmai feltételeit valamint kalkuláltunk a non profit működés pénzügyi feltételeivel.

Tervünkről tájékoztattuk az Önkormányzatot, a Házi orvosokat és több fórumon is híradással szolgáltunk a falu lakossága számára.

Végezetül felmértük a községben jelentkező valós igényt az általunk nyújtandó házi segítségnyújtásra és szociális étkeztetésre.

Vizsgálatunk eredményeként megállapítottuk, hogy a működés szakmai és jogszabályi feltételei megalapozottak, a szolgálat igénybevételére jelentkezők száma pedig lehetővé teszi a non profit működést.

Most az engedélyezés lépései következnek. Első lépésben a Győrújbaráti Evangélikus Egyházközség Presbitériuma dönt a szociális intézmény alapításáról. Ezután a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakónia és Gazdasági bizottsága véleményezi az általunk összeállított szakmai programot és gazdasági számítást. Következő lépésben a Győr – Mosoni Evangélikus Egyházmegye engedélyezi az intézményalapítást. Az Evangélikus Egyház szerveinek hozzájárulásának birtokában kérjük az állami hozzájárulást. A többszintű engedélyezés talán bürokratikusnak tűnik, de ez a rendszer biztosítja számunkra, hogy az általunk alapított intézmény minden jogszabály előírásának megfelelően szakmailag és gazdaságilag megalapozottan és az igénybevevők elvárásainak megfelelően működjön.

A szükséges engedélyeket május végére tudjuk megszerezni, így az intézmény várhatóan júniusban tud indulni. Induláskor azok számára tudjuk a szolgáltatást biztosítani, akik március végéig jelzik igényeiket. Ezután jelentkezők már csak várólistáról tudnak bekerülni a rendszerbe, mivel az állami engedélyezés szabályozza az ellátottak létszámát.

Ugyan több fórumon tájékoztatunk már az igényelhető szolgáltatásokról emlékeztetőül azonban itt is tájékoztatást szeretnénk nyújtani arról, hogy mit is jelent a házi segítségnyújtás a gyakorlatban:

A házi segítségnyújtás olyan gondozási forma, amely az igénybe vevő önálló életvitelének fenntartását – szükségleteinek megfelelően – lakásán, lakókörnyezetében biztosítja.

A szolgáltatás sokrétű, magában foglalja az ellátott fizikai, egészségügyi, lelki gondozását, és a hivatalos ügyek intézésében nyújtott közreműködést is.

A házi segítségnyújtás keretében igény bevehető szolgáltatások, az ellátott személyi higiénével valamint a háztartással kapcsolatos feladatok elvégzésére irányulnak. Többek közt: élelmiszer beszerzés, szükség esetén elkészítés – tüzelőről való gondoskodás – takarítás – bevásárlás – ebédszállítás – mosogatás – beszélgetés, meghallgatás – varrás – fürdetés – felolvasást- a ház körüli teendők – a háziorvosi szolgálattal való együttműködés, az orvosi vizsgálatokra való eljutás segítése, a gyógyszerek kiváltása, szükség esetén az adagolás.

A személyes gondozó figyelemmel kíséri az ellátott testi-lelki funkcióit, (vérnyomás és vércukorszint mérés) hangulatváltozásait, segíti a biztonság érzésének kialakulását; igény szerint közreműködik a hivatalos ügyek intézésében.

A szolgáltatást felekezeti hovatartozás nélkül igényelhetik azok az idős emberek, akik számára a gondozási szükséglet megállapítható. Ezen feltétel a nyugdíjasok számára – a megerőltető évtizedekkel hátuk mögött -, alapszinten, szinte mindenki számára elérhető.

Családok illetve egyedül élők, de akár szeretteik gondozását maguk mögött tudók is gondolhatnak erre a fajta segítségre, hisz a napközbeni és az eseti nagyobb feladatok döntő részét át tudjuk vállalni e gondozói tevékenységben.

Szeretnénk tudatosítani, hogy a segítség elfogadásának felvállalása, nem az élet terhei alatt elnehezedett idős ember elesettségének fokmérője, hanem – mint önmaga felé, mint eddigi segítői felé való -, józan belátásának és a mindennapok könnyebbé tenni akarásának bölcsessége!

Az Evangélikus Egyházközség által alapított szociális intézmény non profit módon állami és egyházi normatívából végzi a szolgálatát. Az igénybevétel egy jogosultság vizsgálat előzi meg. A vizsgálat során napi 1 órától napi 4 óráig állapítható meg jogosultság. Ezen belül az ellátott határozhatja meg, hogy milyen jellegű szolgáltatást és milyen rendszerességgel igényel. Az ellátáshoz egy jelképes összeggel (óránként 100 Ft –al) kell csak hozzájárulni.

Az igények felmérésekor azt tapasztaltuk, hogy a Győrújbaráton élő idősek erejüket meghaladóan is gondoskodnak magukról és szeretteikről. Az idő múlásával azonban tapasztaljuk, hogy sokakban győzedelmeskedik a józan belátás és szívesen fogadják a segítő kéznyújtást és belátják, hogy az általunk nyújtott szolgálat hozzásegíti Őket ahhoz, hogy minél több időt tölthessenek családi körben.

Karsay Lajos
lelkész

Rátz András
Felügyelő

A Győrújbaráti Evangélikus Egyházközség nevében

VN:F [1.9.6_1107]
A csillagokra kattintva osztályozhatsz egytől ötig!
Értékelés: 5.0/5 (1 leadott szavazat)
Szociális alapellátást indít a Győrújbaráti Evangélikus Egyházközség, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Nem lehet hozzászólni.

Baráti   közügy

Baráti   Program

Baráti   Kreatív

Baráti   Életképek

 • Gyönyörű Győrújbarát

  Segítsetek összegyűjteni azokat a fotókat, amiket Győrújbarát képeskönyvébe bekerülhetnének. Küldjetek fotót, linket, feltesszük ide. részletek

 • Kipakolás

  Ellátmány jött a szigetre. Töltött ágyúval biztosítja a helyőrség legénysége a kipakolás zavartalanságát. részletek

 • 1. Homokszemben a világ

  Egy homokszemben lásd meg a világot, egy vadvirágban a fénylő eget, egy órában az örökkévalóságot, s tartsd tenyeredben a végtelent. részletek

 • Betlehem

Baráti   Történt

Baráti   Más

Baráti   Íz

 • Pincekultúra Egyesület

  Egy lelkes társaságnak a története, akik a Józan-Völgy Szűk Horgasi részén feltámasztották a hagyományos borászkodás, és pinceművelés hagyományait. részletek

 • Mézeskalács

  Az egyesületi mézeskalácssütéseken az alábbi recept alapján készülnek a finomságok. Most már negyedszer készítettünk ezek szerint két és fél kiló mézből sütit, úgyhogy ki van próbálva 🙂 . részletek

 • Karácsony illata

  Minden évben sok-sok kisgyermek segítségével igazi karácsonyi mézeskalács illatot szoktunk varázsolni az éttermünkben, a Dobos Pub Pizzériában. Vasárnap délután várunk Titeket is részletek

 • Sütőtökös muffin

Egy kategória'; while (have_posts()) { the_post(); $bfa_ata['postcount']++; if (in_category(7)) { $odd_or_even = (($bfa_ata['postcount'] % 2) ? 'odd-post' : 'even-post' ); bfa_center_content($bfa_ata['content_inside_loop']); } } } */?>

A Facebookon olvashatsz a háttérinformációkról, a tervezett írásokról

Hozzászólás minősítés

  Legutóbbi hozzászólások

  • 2014. november 20. csütörtök 21:58 Dr. Svejkovszky Ferenc: KÖSZÖNET A SEGÍTSÉGÉRT! http://www.gyorujbarat.hu/
  • 2014. október 22. szerda 18:09 Kiss Róbert: Szerintem amúgy rendőr kell. Esetleg rendőrnek látszó dolog. Jó ötlet...
  • 2014. október 22. szerda 17:46 Kiss Róbert: Tisztelt Szabó Tímea! Örülök hogy Ön egy szabálykövető polgár. De lássuk...
  • 2014. október 21. kedd 11:46 Szabó Tímea: Kedves Kiss Róbert! Ha helyesen olvasta volna a cikket, nem tartaná...
  • 2014. október 21. kedd 10:01 Kiss Róbert: Kedves Tímea! Hibának tartom a 30-as tábla kihelyezését: – aki az...
  • 2014. június 28. szombat 11:17 Dr. Svejkovszky Ferenc: Kedves Győrújbarátiak ! Szeretnénk tájékoztatni Önöket a...
  • 2013. május 13. hétfő 10:12 Dr. Svejkovszky Ferenc: DR. TIMAFFY LÁSZLÓ MŰVELŐDÉSI OTTHON ÉS FALUHÁZ avatása...
  • 2013. május 8. szerda 20:54 Török József: A Győrújbaráti Művelődési Házat Dr. Timaffy László Művelődési Otthon és...
  • 2012. szeptember 20. csütörtök 19:11 Tarjányi Tamás: Gratulálok, hogy végre elkészült a bölcsőde. Remélem, hogy sok...
  • 2012. szeptember 19. szerda 10:05 Kerti Piroska: Nagyon szép lett a bölcsi és klasszak a motorok is:-). Előbb-utóbb...
  • 2012. június 26. kedd 20:28 Bagó István: Nagyon szép ez az összeállítás! A faluközpont is szép lett, de néhány...
  • 2012. május 31. csütörtök 18:59 skaliczky Nándor: Nagyon jó volt a Szegedi vívótábor (mert én is vívok itt barátin)!...
  • 2012. május 7. hétfő 07:54 Török József: Kérek mindenkit, ki támogatja a volt Nagybaráti Iskola megmentését és IGAZI...
  • 2012. április 13. péntek 13:06 Halász Attila: Hurrá! Háromszoros…, Krisztának és hogy végre itt is olvashatunk...
  • 2012. január 22. vasárnap 21:25 Thürmer Ágnes: Kedves Svédáné Sztrakay Kriszta! Kisfiam szintén az Így neveled a...
  • 2011. december 13. kedd 21:17 Halász Erika: Gratulálok a győrújbaráti vívóknak!!!!!!!! Még most is sajnálom, hogy...
  • 2011. december 13. kedd 10:33 Őri Gyula: 1./ Nagybaráti iskola – A csatornázás idején részben a kivitelező...
  • 2011. december 5. hétfő 22:16 Török József: A szentek türelmesek. Ők értik, és megértik, miért előbbrevaló...
  • 2011. december 5. hétfő 14:35 Őri Gyula: Kedves mindnyájan! A halott épület kifejezésen ütköztem meg. Egy épület...
  • 2011. november 24. csütörtök 23:07 Török József: Kedves Feri! Azt hiszem, különösebben nem kell ismertetnem veled...