Füles – egy kutyasors

Füles a második kutyánk. Az első vizsla volt a második is az lett. Így nem értek váratlanul a fajtajellegek, elsősorban a végtelen kajlaság és a csavargásra való késztetés. Amikor Báró (első kutya) kölyök volt akkor a környéken még nem nagyon laktak, ’98-ban a még kevés volt a ház. Így, amikor Báró csavargott nem sok kárt tudott tenni az épített környezetben, de legalábbis messze kellett hozzá mennie, ahol meg nem tudták, hogy a mi kutyánk, illetve mi sem értesültünk róla, hogy mit pusztít el.

Na ez most Fülessel máshogy volt. Füles nagyon okos kutya, kinyit minden ajtót, nyíljon az kifele vagy befele. Szót fogad, ül, fekszik, visszajön, megáll. Ez egészen addig tart, amíg lát. Ha egyedül marad az udvaron, akkor elszökik. Ami addig nem volna baj, amíg csak magának árthat. Füles viszont mint később teljesen egyértelművé vált: társaságra vágyott. Amikor elszökött, akkor kiengedte a kutyákat az utcában és együtt játszottak farkasfalkát. Ez nem tartott sokáig, mert elkezdték kulcsra zárni a kertkapukat, ezt pedig egyelőre még nem tudja kinyitni. Ekkor jött az alagút módszer. Diego belülről ásott, Füles kívülről. Közben a jószomszédaink száma fogyni látszott.

Szomszédolás

Az alagút szimpla visszatemetése persze nem hozott megoldást, de a méretes terméskövek már igen. Ekkor jött a szomszédolós módszer. Ha már egyszer nem tud bandát csinálni a kiszabadított kutyákból, akkor látogatóba megy hozzájuk. Egyik héten egy bombatölcsér került egyik szomszéd kertjébe a következő héten meg egy másik „elmarasztaló” telefonhívást kaptam, ami körülbelül így zajlott le (voltaképpen nem beszélgetés volt, hanem monológ): „Zalán, én kurvára szeretem a kutyákat. Tudod, nekem is van. Az rendben van, hogy a kutyád itt van minden nap. Az sem baj, ha megeszi tápot, nem sajnálom. De hogy a kerítés már megint csupa mocsok …” Én persze hallgattam és megígértem, azt amit nem tudtam megtartani.

Az otthon marasztalás

Gondolom sokan azt kérdezik miért nem tartottam otthon a kutyát? Persze könnyű azt mondani. A kertkaput én is zártam már, de egyszerűen átugrott a kerítésen. A legkézenfekvőbb megoldás a megkötés, amin sok jóérzésű vizsla tulajdonos vélhetően most felháborodik, de én terápiás céllal ezt sem vetettem meg. Ennek az eredménye az lett, hogy a kutyaház körül, lánchossz sugarú körben minden élőlény elpusztult a talajszint alatt 30 centiméteres mélységig. A bokrokról eltűntek az ágak, a kiásható dolgok kiásásra kerültek, leszakadt az autóról a rendszámtábla. Mégsem ezek a dolgok vettek rá a kutya elengedésére, hanem az, hogy a módszer felügyelet nélküli alkalmazása vagy fulladásos vagy fagyhalálhoz vezetett volna. Tehát ha elmegyek otthonról, akkor a feltekeredett lánc miatt mozgásképtelenné vált állat a fenti halálnemek egyikét válassza a kimúlásra.

A kennel lenne a következő megoldás. A nagy ketrec számomra nem alternatívája a kutyatartásnak, ez lehet, hogy az én gyengeségem, de ezzel tényleg csak rövid ideig próbálkoztunk, még kis kölyök korában, de nem ment.

Villanypásztor

Ez egy rendkívül hatékony módszer az állatok kordában tartására. Voltaképpen elegendő lett volna a villanypásztort öt percre kölcsönkérnem, mint mondtam Füles okos és gyorsan tanul. Felhelyeztem az utcafronti kerítés teljes hosszában a drótot, kimentem a kapun, bereteszeltem és elindultam az utcán. A terv bevált. Füles szokása szerint egy perc kivárással követni próbált, először megnézte, hogy nyílik-e a kapu, majd a kettes számú kijárathoz fáradt, a kerítés legalacsonyabb pontjához. A nyüszítést én is halottam, a többiről az ablakban leselkedő családom számolt be. A kutya ezerrel futott a lábtörlőig és ott kucorodott össze kicsire. Az eredmény: Füles másfél napig nem szökött el. Viszont a következő napon megtanulta átugrani a kertkaput, amire akkor még nem került villanypásztor. Amikor a kapura is drótot raktam, akkor már a kutya ezt nagyon tisztelte, mert meg sem közelítette. Füles ismét itthon volt másfél napig, majd az oldalsó vagy hátsó szomszéd irányába eső kerítésen keresztül szökött meg.

Elajándékozás

Mindeközben persze Füles egy végtelen játékos és kedves jószág volt, tényleg szeretni való. Nagyon nehezen, küszködések árán, lassan belátta a család minden tagja, hogy Füles itt nem élhet. Megpróbáltuk elajándékozni. Persze egy csavargó kutya akár el is veszhetne. Gondolhatod, hogy ez is megtörtént. Az elveszés úgy szokott történni, hogy a csavargás során valakihez hozzácsapódik a kutya, mondjuk egy sétáló családhoz, majd hazakíséri őket, előremegy a kertkapuban, leül a lábtörlőre félrebillenti a fejét és cukin néz. Majd elkövetik a hibát és enni adnak neki.

Fülesnek volt még egy tulajdonsága, amit nem is vetnék a szemére, mert talán minden kölyökkutya szertelen és pusztít. Szóval sajátos kertépítési elveket követett:  nem szerette, ha marmagasság alatt ágakba ütközik, így ezeket az gallyakat lemetszette. Erről számolt be az egyik egyéjszakás befogadó, ezért hozta vissza. Bár nem tudta, honnét szökött el, de visszament oda, ahol először látta meg a kutyát és rövid kérdezősködés után meglelt minket.

Persze két éjszakás távollétek után mert aktívan kerestük a kutyát. Körbejártuk az összes kocsmát, megkérdeztünk mindenkit. Így találtunk meg egy vizslát szilveszter előtt, de az Adri szukája volt, nem a mi kanunk. Tényleg szeretnek csavarogni a vizslák. Végül is a menhelyen lett meg. Mivel január elseje ünnep és utána a szombat és vasárnap következett, amikor nem adnak ki kutyát,Füles így 5 éjszakát töltött hotelben. Persze innét is meg akart szökni, szerzett is néhány zúzódást. Miután meggyőződtek róla, hogy én vagyok a gazdi megkaptam és a megtalálótól megtudtam, hogy került ide Füles.

Beszállt a kocsijába, hazavitte, de ott átugrotta a kerítést. Hát elvitte a szüleihez, ahol fél óra múlva nyüszítve leltek rá a két méter magas kőkerítés tetején, ahonnét nem tudott lejönni. Innét egyenes út vitt a menhelyre. (A megtaláló egy kutyabarát, nagyon rendes ember volt, csak addig akarta magánál tartani, míg felkutatja a gazdát.)

Az ajándékozás döcögve indult. Semmiképpen nem akartam, hogy olyan helyre kerüljön, ahol bezárják, megkötik, nem szeretik, rosszabb dolga lesz mint nálunk.De végre eljött hozzánk Füles egyik lehetséges új gazdája ismerkedni vele. Majd két nap múlva visszajelezett, hogy megbeszélték, érdekli a kutya, jönne érte. Mondom, hogy remek, de hiszi-nem hiszi, a kutya el van veszve. Megint a menhely segített megtalálni, valakihez hazament, beköltözött. A befogadó megadta a telefonszámát a menhelynek, a menhely meg a feleségemnek, így leltük meg a kutyát.Viszont érdekes dolog történt. Onnét nem szökött meg Füles.

A társ

Egy pár sétáltatta a kutyáját, akkor csapódott hozzájuk a miénk. A mogorva, öregedő, lassú kutya és a majdnem egyéves vizsla hamar összehaverkodtak a beszámoló szerint. Sőt, Füles pozitív hatással lett idős barátjára, az felélénkült, szaladgált, elkezdett ő is kutyatápot enni, látva azt, hogy ehető. Együtt horkoltak a kutyaólban. Füles meglelte azt, amire talán mindig vágyott: egy társ, aki mindig ott van vele.

Sajnálták a befogadók, de hát meg kellett keressék a vizsla gazdáját, a becsület ezt diktálta. Meglepődtek, mikor azt hallották a telefonba: „.. akkor tartsák meg nyugodtan.”

És azóta Füles boldogan él.

VN:F [1.9.6_1107]
A csillagokra kattintva osztályozhatsz egytől ötig!
Értékelés: 5.0/5 (9 leadott szavazat)
Füles - egy kutyasors, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

1 hozzászólás: Füles – egy kutyasors

  • tarkanyi

    Jó kis történet. Még emlékszem, amikor január elején együtt fagyoskodtunk a menhelyen, ki-ki a saját kutyáját keresve. Szerencsére a miénk is megkerült. Szeretném felhívni a figyelmeteket az Emberek az állatokért Alapítvány menhelyére, ami a Pápai útról közelíthető meg a régi szeméttelep felé lekanyarodva. Sok elkötelezett, önzetlen embert ismertem ott meg. Ha rossz a kedved, és szereted a kutyákat, keresd fel őket, biztosan „kisüt a nap”. Hétfőtől péntekig 14-17, szombat, vasárnap 9-12 között tartanak nyitva. Lehet kutyát sétáltatni, segíteni, simogatni (már amelyik nem vicsorog rád bizalmatlanságában). Roppant hálásak (nem csak a kutyák :-). Számomra csodálatra méltó az emberek végtelen kedvessége…

    Zsu

    VN:F [1.9.6_1107]
    Értékelés: 5.0/5 (1 leadott szavazat)

Baráti   közügy

Baráti   Program

Baráti   Kreatív

Baráti   Életképek

  • Gyönyörű Győrújbarát

    Segítsetek összegyűjteni azokat a fotókat, amiket Győrújbarát képeskönyvébe bekerülhetnének. Küldjetek fotót, linket, feltesszük ide. részletek

  • Kipakolás

    Ellátmány jött a szigetre. Töltött ágyúval biztosítja a helyőrség legénysége a kipakolás zavartalanságát. részletek

  • 1. Homokszemben a világ

    Egy homokszemben lásd meg a világot, egy vadvirágban a fénylő eget, egy órában az örökkévalóságot, s tartsd tenyeredben a végtelent. részletek

  • Betlehem

Baráti   Történt

Baráti   Más

Baráti   Íz

  • Pincekultúra Egyesület

    Egy lelkes társaságnak a története, akik a Józan-Völgy Szűk Horgasi részén feltámasztották a hagyományos borászkodás, és pinceművelés hagyományait. részletek

  • Mézeskalács

    Az egyesületi mézeskalácssütéseken az alábbi recept alapján készülnek a finomságok. Most már negyedszer készítettünk ezek szerint két és fél kiló mézből sütit, úgyhogy ki van próbálva 🙂 . részletek

  • Karácsony illata

    Minden évben sok-sok kisgyermek segítségével igazi karácsonyi mézeskalács illatot szoktunk varázsolni az éttermünkben, a Dobos Pub Pizzériában. Vasárnap délután várunk Titeket is részletek

  • Sütőtökös muffin

Egy kategória'; while (have_posts()) { the_post(); $bfa_ata['postcount']++; if (in_category(7)) { $odd_or_even = (($bfa_ata['postcount'] % 2) ? 'odd-post' : 'even-post' ); bfa_center_content($bfa_ata['content_inside_loop']); } } } */?>

A Facebookon olvashatsz a háttérinformációkról, a tervezett írásokról

Hozzászólás minősítés

Legutóbbi hozzászólások

  • 2011. július 17. vasárnap 21:36 Hegyifiú: Elgondolkodtató, hogy Sarkadnál közelebb nem volt közigazgatási szakember,...
  • 2011. július 17. vasárnap 21:31 Hegyifiú: Miért nem volt június 1-től jegyző? Miért nem volt július 1-től jegyző?...
  • 2011. július 17. vasárnap 21:30 Hegyifiú: Márton Ottilia = Horvath Eva új neve.
  • 2011. július 16. szombat 20:07 Kiaa Katalin: Gratulálok az új jegyzőnek, sok sikert a munkájához.Remélhetőleg a...
  • 2011. július 14. csütörtök 11:20 Szakály Klári: Érdemes a linkre kattintani, amit Márton Ottília rakott ide…...
  • 2011. július 13. szerda 19:35 Márton Ottilia: http://iwiw.hu/DrToth.Istvan
  • 2011. július 13. szerda 16:31 Márton Ottilia: Szeptembertől lesz tehát jegyző! Sikert kívánok Neki!
  • 2011. július 8. péntek 10:53 Kerti Piroska: Gratulálok minden jelenlegi és korábbi „harcosnak”, hogy...
  • 2011. július 8. péntek 07:48 faraksb: Hihi! Jók lettek a képek. Ha jól számolom, a végére 14-en is voltunk ott! Jó...
  • 2011. június 28. kedd 21:59 psz: hu, en nem is tudtam, hgoy van ilyen terv, de en szemely szerint nagoyn orulnek, ha...
  • 2011. június 18. szombat 14:07 Salamon Nóra: Ezek szép tervek, immáron 20-30 éve. Esély a megépülésre ismét a O-val...
  • 2011. június 1. szerda 21:29 Szeli Zalán: Ha jól látom ott fog a 83-asba csatlakozni, ahol a Szentlélek templomnál a...
  • 2011. május 19. csütörtök 18:28 Alonso: Szakály Klárinál az öt pont. De ezt már a baratiblogon is pedzegette valaki,...
  • 2011. május 19. csütörtök 11:59 Szakály Klári: Érdekes… Győrben a színház igazgató választásról is zárt ülésen...
  • 2011. május 18. szerda 18:05 tarcus: No, aki ezek után is azt mondja, hogy nincs mutyi a háttérben, akkor az vagy...
  • 2011. május 18. szerda 14:31 faraksb: Ez a találgatás, információért való kuncsorgás annyira nem méltó, és...
  • 2011. május 18. szerda 13:13 encsé: A háttérben az állhat, hogy ezt a pályázatot egy meghatározott személyre írták...
  • 2011. május 17. kedd 23:49 Szeli Zalán: A kisalfold.hu újságírójának, Szeghalmi Balázsnak sem sikerült többet...
  • 2011. május 17. kedd 15:01 Szakály Klári: Szerintem igenis van létjogosultsága a piacnak, ne hagyjuk elkallódni a...
  • 2011. május 15. vasárnap 11:23 Őri Gyula: http://www.fvm.gov.hu/main.php ?folderID=957&articleID...